Webrazzi & TechCrunch Meetup İzlenimlerim

Güzel bir cumartesi gününde Webrazzi’nin düzenlediği toplantı için Conrad otele gittim. Bu kadar lüks bir otelde bu toplantı nasıl düzenlendi merak etmedim değil. Hem de bu kadar kısa sürede düzenlendiğini bildiğim için. Neyse kapıda ufak bir kuyruk vardı, bu kuyrukta belkide isyan çıkmaması için Arda Kutsal yanımızda bitiverdi. Tek cihaz çalıştığı için biletlerin kontrolü ve kimliklerin çıkartılması uzun sürüyormuş.

Kimliğimi aldıktan sonra yavaş yavaş toplantı alanına doğru ilerledim ve standları gördüm. Toplantının sponsorları etkinliğe iyi hazırlanmışlar. Standları sırasıyla bir göz attın genel bilgiler veriliyordu. Normal olarak.Kalem, defter bi kaç broşür toparladıktan sonra salona geçtik. Program yarım saat geç başladı 400 kişiyi salona sokmak biraz problem oldu ilerleyen seanslarda da aynı sorun başgösterdi. Bu web geliştiricileri ne kadar geveze insanlar belli oldu.

Arda Kutsal kendi süresini toplantı öncesi heba ettiği için konuşmasını kısa tuttu ve akılda kalıcı bir kaç bilgiyi tekrarlayarak hafiften bizi toplantı havasına soktu.Türkiyede yaklaşık 26 milyon internet kullanıcısı varmış.Bunlardan % 37si (penetrasyon oranı) her gün veya gün aşırı internet kullanan insanlar.İnternet kullanıcılarımızın %77 16- 34 yaş arası ki bu demek oluyor ki internet pazarına yakınlık duyacak olan kesin bu kesin olacak %77 de çok güzel bir oran.Bunun dışında 2007 yılında e-ticaret pazarı 3.3 milyar dolar civarındaymış. 2010 yılında ise 10 milyar dolara ulaşmasını beklediğini söyledi Arda. Arda’nın iddiası ise asıl patlamanın 2012 yılında olacağıydı, bu tezini internetin ilk çıkış yılı olan 2000′de 15 yaşında olan gencin 2012 yılında 27 yaş civarında ve kendi parasını kazanıp, internette gönül rahatlığıyla harcayabilecek duruma geleceğine dayandırdı.Görecez bakalım 2012 yılında internet pazarımız nasıl bir büyüklüğe ulaşacak.

İlk panel hem katılımcılar hemde bütün programın sunuculuğunu yapan Arda için biraz heyecanlı geçti. Sosyal platformlar ve sosyal medyada pazarlama konulu panelde benim en çok dikkatimi çeken hepimizin bildiği Facebook Rakı sofrası uygulamasının istatistikleri oldu.1 milyondan fazla kullanıcısı varmış Rakı sofrasının, bence çok büyük bir rakam bu düşünsenize bir uygulama yaptınız belki eğlencesine arkadaşlarınıza göstermek geyik yapmak için ve 1 milyon kişi uygulamayı ekledi.Heralde benim dreamhost baya bi ağlardı, Mysqlleri patlattın aga bi yürü git diye. Bu da gösteriyor ki amatör çabalar bir yere kadar :) Panelin geri kalan bölümlerinde sosyal ağların güvenilirliğinden ve sosyal ağlarda yapılan reklamın, bilinen reklam kalıplarından nasıl daha çok etki gösterdiği konuşuldu.

ikinci panelin konusu Kullanıcı içeriğinin yarattığı Web 2.0 hukuku idi. WordPress.com’un açılmasını sağlayan Avukat Başak Purut vardı. Bu engellemelerin yasal süreçlerinin ve komiklikleri anlattı.Ne yazık ki savcılarımızın ve hakimlerimizin ellerinde olmayarak bu konulardan ne kadar uzak olduğuklarını anlattı. TBD yönetim kurulu üyesi Avukat Ceyda hanım kendi başından geçen olayları anlattı. Ceyda hanım konuşmasını yaparken Arda ile olan atışmaları izlemeye değerdi.Eğer videolar yayınlanırsa ki bu hafta için webrazzi.tv de yayınlanacağı söylendi.Mutlaka bu bölümünü izlemenizi tavsiye ederim. Ceyda hanım bilirkişi eksikliğinden bahsetti ve Türkiye bilişim derneğinin bilirkişi bulma konusundaki çalışmalarını anlattı ve katılımcılarında başvurmalarını istedi. Dava başına 200TL – 300TL ücret ödeniyormuş.

TBD’den uzun süredir haberim var , hocalarımızdan biri İstanbul yönetim kurulu başkanı olduğu zamandan beri farkındayım fakat bir türlü katılamadım sanırım bunun en büyük sebebi internet sayfalarının dökülen yapısı yüzünden. Web sayfası yüzünden derneğe üye olunmaması komik gibi gelebilir ama beni çok etkiledi. Demek ki bu dernekte web sayfasını adam edecek insan dahi yok demektir bu benim için derneğin bana ne faydası olabilir peki? Konumuza dönelim panelistlerden Serdar Kuzuloğlu salondakileri en çok güldürülerdendi. Yıllardır bu işin içinde olduğundan başından geçen pek çok komik olay vardı,bunları paylaştı pekte güzel oldu. Panelin kısa sürmesi yüzünde Burak Büyükdemir fazla konuşamadı daha çok Arda’ya yardımcı olarak soruları toparladı.

Bu panelin sonunda kahve arası oldu ve bir sürü insan kahve, meyve suyu masalarına hücum etti.Sohbetler yapıldı hoş geldin beş gittin falan filan.Bu arada bende oralarda lale lale dolaşıp standlardan kalem malem topluyordum ki yanımda getirdiğin tükenmez kalemim yine bana ihanet ederek tükenmişti. Ne yazık ki lale lale gezinirken salonun bir kenarında video çeken Alemşah Öztürkün çekiminin içinden geçerek çekimi piç ettim zannediyorum :) Resmen televizyonlardaki gibi oldu sunucu konuşurken ortadan geçen komik adamlar vardır ya işte bu sefer o rolde ben vardım. Kusura bakmasınlar çok uykuluydum toplantıda farketmemişim.Özür.

Kahve molasından sonra Online reklam pazarı ve geleceği konulu panel başladı.Panele katılan internet reklamcıları aşırı iyimser gibime geldi.Pazarın çok büyük olduğunu ve bu potansiyelle rahatça daha çok büyüyeceğini anlattılar birbiri arkasına. Hepsinin ise ortak sorunu profesyonel içerik üreten web sayfalarının azlığıydı. Anladığım kadarıyla daha çok bloglar değilde belli bir misyonu olan web sayfları platformlar hatta sosyal ağları arıyorlar.Herbiri internet reklamlarının daha kolay ölçülebildiği için yakın zamanda daha çok rağbet görecekleri konusunda umutluydu. 2008 yılında display banner reklamlarına 45 milyon dolar harcanmış. Türkiye’nin toplam reklam pazarı 2 milyar dolar olduğu göz önünde bulundurulursa. Tıklama bazlı reklamlar ve diğerleriyle birlikte internet reklam pazarı ancak 100 milyon doları bulacağı ve %1-%2  arası bir oranı ancak yakaladığı konuşuldu. Yurtdışında bu oranın yüzde 5-6 larda olduğu İngilterede %10 olduğu bilgileri verildi. Birde Nokta A.Ş. nin sahibi oldu internet sayfalarının ayda 400 milyon sayfa gösterimi yaptığı ve yine Nokta A.Ş. nin reklam gösterimi yaptıran şirketi virgülünde ayda 600 milyon sayfa gösterimi yaptırdı bilgilerini verdi, Nokta A.Ş. CEO’su Tümay Asena.(bu rakamları not almışım ama virgülün internet sayfasında daha az yazıyor, belki yanlış anlamışımdır bilgisi olan varsa yorumlardan bildirirse düzeltelim). Birde özellikle ReklamZ yöneticisi Okyar Özlüpınarın aktardığı IAB (internet reklam bürosu) üye olmamızı istedi.Ne yazık ki şu anda sistemde Türkiyeden yayıncı yokmuş.Yani sözün özü yayıncı ağlıyor reklam veren yok diye, reklam veren ağlıyor reklam verecek site yok diye.İşin aslı bu ne yapmak lazım peki daha fazla içerik üretip daha derli toplu internet sayfaları yaratmak ve iletişim halinde olmak gerekiyor.

Dördüncü panelimizin konusu ise Türkiye’de web girişimciliği, yatırım imkanları ve çıkış stratejileri idi. Bu panelde en büyük ilgiyi sanırım Beril Teknolojileri’nin sahibi Demir Demirel çekti. Eski hikayelerini geliştirdikleri teknolojileri nasıl zor sattıklarını anlattı. Gerçekten şimdi bir web girişimine başlarken en büyük hedefiniz bu yaptığınız işi satıp voleyi vurmaktır ama bu kadar çok emek ve zaman harcadığınız işten ayrılmakta bir o kadar zor olacaktır. Çıkış stratejileri bu yüzden çok önemli bir konu ne zaman çıkılmalı çıkılmalı mı biraz sıkıntılıydı katılımcılar arasında.

Cember.neti bir süre önce elden çıkaran Çağlar Erol ise bir zaman sonra artık bizim elimizde daha fazla büyüyemeyecek olan işi satmanın mecburi olduğu fikrini savundu. Sanırım bu birazda işin özelliği ve getirisiyle ilgiliydi.BerilTech yakın zamanda bir kaç yeni ürün çıkaracaklarını söyledi merakla bekliyoruz bakalım ne gelecek.

Diğerlerinden daha kısa bir kahve molasından sonra StartUp başladı. Startupda 5 tane yeni başlayan web girişimi tanıtıldı.Sunumların İngilizce olması garipti. O kadar Türke neden ingilizce sunum yapıldı bilemiyorum ama çokta sorun teşkil etmediğini düşünüyorum dinleyiciler için eğer kimse anlamasaydı uğuldamalar olurdu. Startuplardan benim en çok dikkatimi çeken ve sosyal ağ konsepti yüzünden en çok işe yarayacağını düşündüğüm Mekanist.net’ti. Mekanist Google Maps üzerinde çeşitli mekanların işaretlenip yorumlar yapabilmemize arkadaşlarımıza tavsiye edebilmemize yarıyor.

Kindo.com aile ağacı oluşturarak işimize yarayacak bilgileri tutmamızı sağlıyor.Bu hediye mediye özel gün muhabbetleri beni sarmadığı için kullanamayacağım bir servis olacak.

TakasMerkezi.com ise bir diğer başarılı uygulamaydı ve şu anda çalışan bir sistem, video anlatımlarıda çok güzeldi. Direk ürün takası üzerine gidip sanal para falan karıştırmasalardı veya en azından böyle bir seçenekte sunsalardı (belkide vardır o kadar incelemedim) tam takas yapmış olabilirdik eski çağlardaki gibi :) 

Mülakat.Net şimdiden çalışan bir sisteme sahip ama sunumları bende hiçbir ışık parlatmadı. Farklarını tam anlayamadım diyebilirim aslında ayrıca aylardan beri bana mail attıklarını bildiğim için pek startı şimdi yapmışta değiller.

Son sunum ise Wridea idi. Değişik bir uygulama sanırım yabancılarıda vardı. Bir zaman önce ya wrideayı yada yabancı versiyonlarından birini denemiştim. Benim pek işime yarayacak bir uygulama değil ama elbet işine yarayacak insanlar olacaktır.Ben daha çok kalem kağıt ve çizimlerle fikrimi tutuyorum.

Grou.ps lansmanına geçildi startupın hemen ardından. Tümleşik bir sistemleri var denemek lazım.

Sırada ise İngiltereden gelen TechCrunch yazarı Mike Butcher’ın bana göre kısa konuşması başladı sunumların ardından. Mike konuşmasına sıcak bir havada başladı ve öyle sürdürdü.Verdiği bilgileri aktaracak olursam. Mike’ın tahminine göre bu sene milyar dolarlar seviyesinde satın almalar olmayacak fakat 100 milyon dolarlar seviyesinden daha çok satın alma olacakmış. Türkiye’nin daha bakir bir pazar olduğunu Mike yine tekrarladı diğer konuşmacılar gibi. Google kendi video servisi varken neden Youtubeyi aldığını anlattı. Youtubenin özelliği ortada sosyal bir iletişimin olmasıydı. Yorumların bırakılması, kanalların oluşturulması, etiketleme, rating verilmesi gibi fonksiyonları youtubeyi çok adım öne çıkartıyordu.

Mike web servislerinin geleceği içinde herşeyin giderek mobil hayata geçtiğini ve geçeceğinden bahsetti. Ne kadar mobil o kadar iyi gibi bir durum olacak. Bu yöne gidiş zaten şüphe götürmez bir gerçek. Alışverişin sosyalleşeceğinden bahsettiğinden benim aklıma mekanist.net geldi sonuçta mekanistin en büyük özelliği insanların mekanlar için sosyalleşmesi. Beğendiği mekanları birbirine tanıtması üzerine kurulu bir sistemleri var.İnşallah reklam olarak kendini öven işletmeleride engellerde sorun çıkmaz. Aklımda kalan en son şey ise Mike’ın dahi dikkatini çeken Türklerin Sosyal Ağlara olan tutkusuydu. Ben aslında buna sosyal olmayan insanların netten aldıkları cesaretle sosyallik aramalarına bağlıyorum.

Toplantı bu son konuşmayla son buldu ama sonrasında havuz başı kokteyl ile devam etmiş, ben katılmadım çünkü akşam adapazarına dönmem gerekiyordu. Meetup gerçekten çok başarılıydı emeği geçen herkese bir çok kez daha teşekkür edilmeli.

Toplantıya katılan blogcuların yazıları

TechCrunch & Webrazzi MeetUp Etkinliğindeydim (Süleyman Sönmez)

TechCrunch & Webrazzi MeetUp İzlenimleri (Selçuk Hoca)

Görsel Kaynak: Webrazzi

Similar Posts