Kendi sosyal ağınızı yaratın!

Yıllardan beri Türk internetinin en çok takıldığı siteler arkadaşlık siteleridir.Son dönemde özellikle Facebook’un etkisiyle arkadaşlık sitelerinden çok sosyal ağ dediğimiz insanların daha önceden tanıdıkları ve kendileriyle bir noktada kesişen insanları buluşturan internet siteleri arkadaşlık sitelerinin yerine geçti. Efendim mesela iş arkadaşlıkları için çember.net kuruldu hatta bu piyasadaki global site olan Xing’e satıldı.Yani olay artık yeni arkadaş edinme değil, ortak birşyler paylaştığın arkadaşlarla buluşmak.

Durum böyle olunca insanların akıllarına birçok şey glebiliyor.Bende bir site açayım şu şu şu tip insanlar birbirlerini bulsunlar, şu ilgi alanına hitap eden insanları buluşturalım diyenlerimiz pek çoktur.Bu çeşit bir fikriniz varsa internet üzerinde alt alan adlarıyla hizmet veren siteler mevcut.Bunlardan en bilindiği sanırım Ning. Ningde basit bir üyelikten sonra istediğiniz alt isimde bir sayfa yaratıyorsunuz ve insanlar burada resimlerini yazılarını ve daha bir çok özelliği kullanarak iletişime geçiyor. Özellikle sanatçıların fan siteleri bu alanların içinde kendilerine yer buluyorlar.

Ningin dışında benzer hizmetleri veren başka sitelerde var. Bunlardan bazılar SocialGO ve WackWall. İki siteyide denemedem ama aynı mantıkla çalışıyorlar. Bunların dışında eğer kendi domaininiz ve hostinginiz altında hrşeyi tamamen size ait bir sosyal ağ kurmak isterseniz. Elgg yazılımı yardımınıza yetişebilir. Elgg hazır bir sosyal network yazılımıdır. Yazılımı hostinginize kurarsınız ayarlarını yaparsınız ve büyük sosyal ağlarda olan özelliklerin neredeyse hemen hepsinin olduğu bir sosyal ağa sahip olabilirsiniz.Şahsen bu seçenek bana daha mantıklı geliyor.Her tarafına dokunamadığım bir site benim sitem değildir mantığını besliyorumda.

Bunun dışında şekilden şekile girebilen yazılımımız WordPress’tende bir sosyal ağ yaratmak mümkün. WordPress MU kullanılarak hazırlanmış bir sosyal ağ hali hazırda açık bulunmakta BuddyPress. WordPress çok esnek bir yazılım geçenlerde Mashableda WordPressin 7 garip kullanımı konulu bir yazı yayınlandı merak edenler okuyabilir.

Similar Posts