1000 Dolarlık iPhone Uygulaması Olur mu?

Apple iPhone yeni modeliyle geçen ay satışa sunuldu.8 Gblık modeli 199 Dolara satıldığı için büyük bir satış rakamına ulaşan (şimdiden milyonu geçtiği söyleniyor, tam sayıyı bilemiyorum) telefonumuzun şüphesiz en büyük özelliği yeni geliştirilecek birbirinden güzel uygulamalar olacaktı. Apple geliştirilen uygulamaların satışı için appstore kurdu.

Geliştiriciler uygulamalarını burada sergileyip satacak, ödeme yapılan para Apple tarafından geliştiricinin hesabına ay sonunda transfer edilecek. Apple appstoreda satılan her üründen %30 kendine pay kesiyor bu arada.Plan gayet güzel gibiydi. Yalnız beklenmeyen bişey oldu ve Alman bir geliştirici Armin Heinrich, Ben Zenginim (I am rich) isimli bir uygulama geliştirdi ve uygulamayı 999 $dan satışa çıkardı.

Aslında uygulama demeye bin şahit ister , tek yaptığı iş kırmızı bir beşgenin iPhone ekranında durması.Heinrich İnsanlar zengin olduklarını göstermek için bu uygulamayı satın alacaklarını düşünmüş ve yanılmamış uygulama satışa sunulduğu gün 8 adet satıldı.Bu anormal duruma Apple müdahale etmiş ve uygulamayı appstoredan kaldırmış.

Alanında satanında râzı olduğu bir işe Apple neden müdahale etmişki adam almış.Geliştirdiği uygulama appstoredan kaldırılan Heinrich bu seferde parasının peşine düşmüş, uygulaması kaldırıldığı için ödeme alabilecek mi onu merak ediyor.

Heinrichin uygulaması bir nedenden dolayı kaldırıldı ama heralde parasını ödeyecektir Apple. Birde şöyle bi gariplik olmuş.Uygulamayı gören 2 kişi şaka olduğunu düşünerek satın ala basmışlar ve satış işlemi yapılmış paraları çekilmiş. Paraların uçtuğu gören bu şaşkın arkadaşlar bu sefer düşmüşler paranın peşine yolladıkları mesajı buradan görebilirsiniz. Neyse efendim bu şaşkınların paraları geri ödenmiş, Heinrich’te amacının kimsenin parasını almak olmadığını dile getirerek, şaşkınların paralarının iadesine sevindiğini söylemiş.

Uygulaması appstoredan kaldırılan Heinrich kendi sitesi üzerinden uygulamanın satışına devam ediyor.Şimdi bu duruma ne denebilir ki haksız kazanç mı?

Hayır bu insanların bu uygulamaya her hangi bir ihtiyacı yok ki adamlara para batıyor demek ki alıyorlar. Aynı mantığa göre pahalı aksesuarların satışıda mı durdurulacak. iPhone’unda aslında hayati bir fonksiyonu olmadığı göz önüne alınırsa iPhone’da satılmasın öyleyse. Bence iPhone yanlış bir iş yapmış bakalım bundan sonrada böyle uyanık uygulamalar çıkacak mı.

iPhone’a nasıl uygulama geliştiririm diye merak ettim. Apple SDK‘yı ücretsiz olarak dağıtıyor bunun yanında 99$’lık Standard ve 299$’lık Enterprise üyelikleride satışa sunmuş. SDK’yı indirip denemelere başlamamızdaki önümüzdeki en büyük engel ise sistem gereksinimi.

Ne yazık ki iPhone uygulaması geliştirebilmek için Mac OS X Leopard işletim sistemiyle çalışan Intel işlemcili bir Mac bilgisayarınızın olması gerekiyor.İşte bu kolay kolay aşılamayacak bir engel.Yinede öğrenmek isteyenler iPhone Dev Centerdaki dökümanları okuyup , videoları izleyerek fikir sahibi olabilirler. Aslında bizim ünide 2 tane Mac laboratuarı var belki o cihazlar Intel işlemcilidir, biraz öğrenip denesem mi ne yapsam,gerçi yok ki iPhone’umuz geliştirsek napacaz.

Vodafonea önkayıt yaptırdım fakat yıl sonuna doğru Türkiye’de satışa çıkacağı söyleniyor. Çek Cumhuriyeti, Estonya, Polonya, Romanya, Filipinler, Macaristan ve Hindistan’ında içinde bulunduğu 20 ülkede iPhonelar 22 Ağustos’ta satışa sunulacak.İnşallah bizde de Vodafone zamanı biraz daha öne almayı başarır.

Estonya’ya Filipinlere  gidene kadar Türkiye’de satışa sunulsa bence daha çok satış rakamı elde edebilirdi. Düşünüyorum ki bu gecikmenin en büyük sebebi Türkiye’deki Mac pazarının bi hayli geride olması.

Setteb.it tarih grafiği çıkarmış.

Neyse bekleyecez bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek.

Similar Posts